Image
Top
Menu

Toelichting ‘P. is van Papa’

Beste lezer,

Voordat je mijn boek P. is van Papa gaat lezen, is het goed iets te weten over het ontstaan ervan. Op het eerste oog denk je wellicht een kinderboek in handen te hebben, het tegendeel is echter waar.

Heb je hem al gelezen? Ook dan kan ik me goed voorstellen dat je vragen hebt. Waarom heb ik het gemaakt? Wat is het waargebeurde verhaal waar het op is gebaseerd?

Hieronder een korte en een lange toelichting. Kies zelf of je alleen de korte, of beiden wil lezen.

Korte toelichting

P. is van Papa was onderdeel van mijn afstudeerproject aan de kunstacademie in 2010. Na het lezen van het boek Animal Farm** van George Orwell werd ons een vrije opdracht meegegeven: maakt iets naar aanleiding van dit boek.

Het machtsmisbruik waarmee het boek is doorspekt deed mij als vanzelf denken aan een heftige gebeurtenis die destijds veel in het nieuws was, en die me ontzettend raakte. Ik stelde mezelf ten doel dit pijnlijke verhaal zo te verwoorden en te verbeelden dat het draaglijker werd voor de lezer. Ik wilde het maken vanuit gevoel en subtiliteit. Geen gruwelijke details, maar nét genoeg beeld en tekst om je wel een onbestemd gevoel te geven.

Lange toelichting

Het verhaal dat de basis werd voor mijn boek is het verhaal van een Oostenrijks meisje, genaamd Elisabeth Fritzl. Haar vader Joseph liet bij de bouw van zijn huis, zonder weten van zijn vrouw, een aantal ondergrondse kelders aanleggen. Deze kelders waren geluiddicht, slechts 1.70m hoog en zonder enig daglicht.

In augustus 1984 sloot hij Elisabeth, toen achttien jaar oud, hier op. Vierentwintig jaar lang hield hij haar in deze benauwde ruimte gevangen en verwekte bij haar zeven kinderen, waarvan een doodgeboren. Tegen de buitenwereld vertelde hij dat zijn dochter was weggelopen en bij een sekte leefde.

De zaak kwam aan het licht toen een van de kinderen ernstig ziek werd en op aandringen van Elisabeth door Joseph naar het ziekenhuis werd gebracht. Ze stond echter nergens ingeschreven en had geen medisch dossier, waardoor ze niet behandeld kon worden. De dienstdoende arts vertrouwde het niet en startte een zoektocht naar de moeder van het kind. Zo werd Elisabeth, samen met haar kinderen, in ernstig verzwakte toestand ontdekt en bevrijd.

Op 19 maart 2009 werd Joseph Fritzl schuldig bevonden aan seksueel misbruik, incest, moord en vrijheidsberoving. Hij werd veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf en TBS.

Zoals ik zei; mijn doel is niet de gruwelen van dit verhaal bloot te leggen, maar juist te zoeken naar een zachtere wijze van vertellen.

Heb je na het lezen van het boek nog vragen? Stuur me dan een bericht, ik beantwoord ze graag!

Nina

Hieronder een aantal beelden uit de schets- en probeerfase van het boek.

** In Animal Farm komen de dieren op een boerderij in opstand tegen hun wrede meester, de mens, en nemen zelf de macht in handen. De varkens werpen zich op als leiders van deze revolutie. De idealen en oprechtheid waarmee de revolutie begint worden echter langzaam verbogen, zodat de varkens de macht kunnen houden en net zo oppermachtig boven de rest van de dieren komen te staan als de vroegere heersers.