Image
Top
Menu

Nina

 

Welkom. Ik ben Nina Smit (1988, Apeldoorn). In 2010 studeerde ik af als illustrator aan de Hogeschool voor de kunsten ArtEZ Zwolle.

Mensen die mij goed kennen weten dat ik een gevoelsmens ben. En hoe langer ik aan het werk ben als illustrator, hoe meer inzicht ik krijg in mijn eigen werk, hoe meer ik ook zie hoe mijn illustraties een reflectie zijn van wie ik zelf ben. Vaak onbewust. Ze stromen over van gevoel en van verhaal – twee dingen die ontzettend dicht bij mij liggen.

Voor mij is een illustratie pas af als hij je weet te raken – als hij een verhaal vertelt en een emotie oproept. Dat kan zijn geborgenheid, bij het zien van de grote, maar heel lieve bruine beer in zijn hol. Spanning, bij het meisje dat slaapt onder de enorme klauwen van de grote wolf. Of verwondering, over haar kleine teentjes. Dat is voor iedere kijker anders en ik vind het prachtig dat een illustratie zoiets los kan maken.

Om dit te kunnen bereiken – een verhaal vertellen en een gevoel losmaken – moet alles kloppen. Vorm, details, grootte, structuur, licht en donker. Deze dingen moeten perfect samengaan. Ze staan ten dienste van het verhaal en ten dienste van het gevoel. Wanneer de compositie niet klopt zal dit je afleiden, wanneer er een kleur te fel is brengt het je aandacht naar de verkeerde plek. Het is een puzzel die moet kloppen. En als het klopt, dan volgt uiteindelijk dat triomfantelijke moment waarop alles samen komt en er een kriebel door m’n buik gaat en ik weet: het klopt, het is af!

NRC en nrc.next publiceerden na mijn afstuderen een artikel over mijn eindexamenwerk.

Sindsdien illustreerde ik kinderboeken voor story*laboratory CircusPatz en Wind Publishing, maakte ik trouw- en geboortekaartjes op maat, ontwikkelde ik een eigen wenskaartencollectie en een collectie textiel en porselein. Ook werk ik aan eigen verhaalprojecten zoals ‘Het Grote Wezen’ en ‘P is van papa’ waarvoor reeds een uitgever gevonden is. Daarnaast exposeer ik met mijn vrije werk op diverse plekken in het land.

Ik hoop dat je van mijn werk geniet. Heb je een vraag, een opmerking of een voorstel? Stuur mij gerust eens een berichtje via onderstaande knop.

contact